Mačkaný oves 1kg - volně vážený "ovesné vločky''
Krmná surovina. Volně vážené. Kolik zadáte ks, tolik kg vám navážíme do tašky či pytle. Uvedená cena je za 1kg.
Mačkání, neboli vločkování je ve světě, ale i u nás dávno známá věc.
U nás však byla v minulém období dosti opomíjena a nahrazována kladívkovými šrotovníky.
Ale ani sebehrubší šrot nenahradí vločkování.
V mačkačích obilí se zrna upravují tlakem, který vytváří dva téměř hladké mačkací válce. Naruší se tak jejich tvar a z pevného zrna vznikne výživná vločka. Bez ztráty důležitých vitamínů či hmotnosti krmiva.
Nutriční hodnota a využití vloček činí dle odborníku 90%, kdežto u šrotových směsí
(vhodné pro vepřové) činí pouze 45%.
Rozmačkané zrní, na rozdíl od šrotovaného, nezpůsobuje u zvířat zažívací potíže, protože je lépe
stravitelné a vytváří u nich větší chuť k jídlu - je úspornější.
Zrno není nijak tepelně upravováno.